O nás

Jak jsme se 
k čokoládě dostali

2020

Prvotní impuls

David, Jirka a Tomáš - potkali ve stejné práci, kde jsme se hrbili nad excelem a daňovými zákony. Láska k čokoládě a touha vidět hmatatelný výsledek své práce v nás ale probudily společný cíl, a to založit si vlastní čokoládovnu.

 

2021

leden

K výrobě bean to bar čokolády neodmyslitelně patří melanžér. Bez tohoto stroje nelze z kakaových bobů vyrobit čokoládu (existují výjimky v podobě strojů jako je ball mill, ale tyto slouží převážně pro masovou výrobou čokolády). Rozhodli jsme se proto jeden takový stroj objednat, a to rovnou ze země melanžérům zaslíbené, tedy z Indie. V danou chvíli jsme neměli žádné další vybavení, neměli jsme prostory, kde bychom mohli čokoládu vyrábět, ani žádné kakaové boby, pouze vizi o kvalitní čokoládě, kterou budeme sami vyrábět.

 

srpen

Od doby zakoupení melanžéru uběhlo několik měsíců, v tomto čase se nám podařilo získat nezbytné vybavení a také několik kilo kakaových bobů, abychom se mohli pokusit o první testovací várky čokolády. Z důvodu, že melanžér je poměrně hlasitý a měl by běžet několik desítek hodin bez omezení, jsme tento stroj umístili do garáže! Po několika takových pokusech bylo zřejmé, že už nemůžeme obtěžovat Tomášovi rodiče a je nutné si najít vlastní prostory.

 

září

Naše čokolády byly mezi našimi blízkými čím dál více žádané, ale abychom je mohli začít prodávat, bylo nutné naši činnost zlegalizovat. Proto jsme založili společnost bomo food s.r.o.! Název bomo vznikl ze spojení Bohemian & Moravian Chocolate, který odkazuje na skutečnost, že pocházíme z různých koutů České republiky, ale chceme dělat čokoládu, která bude chutnat naprosto všem! Tímto samozřejmě nezapomínáme ani na Slezsko :)

 

listopad

Melanžér jsme již měli, výrobní prostory také, ale zbývalo nám to nejdůležitější, prémiové kakaové boby! Jelikož se takové boby neprodávají zrovna po kilových baleních, bylo potřeba objednat větší množství, proto se naší sousedé možná trochu divili, když jsme táhli 200 kg kakaových bobů do bytu v paneláku. Následně jsme si zajistili odpovídající skladovací prostory, které splňují ty nejlepší podmínky pro uchování kakaových bobů a čokolády.

 

2022

leden

Temperování slouží k tomu, aby čokoláda byla stabilní, lesklá a měla dobrý lom. Existuje několik metod pro temperování. Nejefektivnější způsob pro dosáhnutí temperace je použití temperovacího stroje (známého také jako tempírka), který pomocí změn teplot zajistí, že z něj vyteče vytemperovaná čokoláda, kterou stačí již “pouze” odlít do forem, a tak jsme jednu takovou tempírku koupili! Kamenem úrazu je, že každé boby potřebují pro temperaci trochu jinou kombinaci teplot, ale s tím Vás nebudeme obtěžovat!

 

únor

Sebelepší čokoláda by měla také pěkně vypadat, proto jsme začali pracovat na vlastních formách a také na obalech pro naše čokoládové tabulky.

 

2023

leden

Spouštíme vlastní eshop! Od teď už to nemůže být jednodušší, stačí pár kliknutí a pak už jen čekat, až k Vám to štěstí dorazí. Děkujeme Vám za projevenou důvěru a první objednávky čokolád!

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz